Ce este piramida alimentelor și cum poți construi un stil de viață sănătos pe baza ei pentru adulți și copii? Află toate informațiile utile din articol!
Ce este piramida alimentară?
Piramida alimentară reprezintă un instrument esențial de nutriție. Aceasta a fost introdusă în anul 1992 de către USDA (Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii), iar forma sa indică faptul că o persoană ar trebui să consume mai multe alimente din partea de jos și mai puține alimente și băuturi din partea de sus a acesteia. Cu alte cuvinte, piramida alimentară este o reprezentare grafică a standardelor nutriționale, prezentând echilibrul, varietatea și moderația cu care este indicat să consumăm diferite alimente.Conform acesteia, este recomandat să mâncăm o varietate de alimente din toate categoriile de hrană, pentru a obține elemente nutritive variate și pentru a ne satisface nevoile zilnice. Însă, accentul se pune pe consumul cerealelor, legumelor și fructelor ca fundament al alimentației și al menținerii sănătății.
Ce conține piramida alimentelor sănătoase și nesănătoase?
Piramida alimentelor sănătoase și nesănătoase conține șase categorii de alimente regăsite în dieta ta zilnică, organizate în funcție de importanța și locul lor în consum:
- Cereale și produse pe bază de cereale – datorită conținutului de carbohidrați, alimentele din această categorie contribuie la menținerea unui nivel corect de zaharuri în sânge. Acestea au o valoare nutrițională mai mare, deoarece furnizează amidon, fibre, proteine și acizi grași esențiali. Totodată, alimentele pe bază de cereale reprezintă și un aport considerabil de energie.
- Fructe și legume – în această grupă poți găsi o varietate de produse pe gustul tău. Este recomandat să consumi în fiecare zi alimente care fac parte din această categorie, fiind o sursă importantă de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți.
- Lactate – acest tip de produse sunt alimente care furnizează calciu, proteine și vitamine (printre care A și B2) și care contribuie la sănătatea oaselor și a dinților.
- Carne și pește – această categorie de alimente aduc un aport important de fier în organism și reprezintă o sursă importantă de proteine, de care organismul are nevoie pentru dezvoltare și regenerare.
- Grăsimi și uleiuri – acest tip de alimente au un loc în dieta fiecăruia dintre noi, însă nu este indicat să fie consumate în cantități mari.
- Zahăr și dulciuri – aceste alimente, aflate în vârful piramidei, sunt permise ocazional în dieta ta, dar este indicat să le reduci cantitatea consumată.
Privind de jos în sus, nivelurile piramidei pornesc de la cel mai mare, la cel mai mic. Astfel, în funcție de categoria de alimente cu care corespunde un nivel din piramidă, te poți ghida în organizarea meselor tale și a cantității de alimente pe care este indicat să le consumi.
Informații despre piramida alimentelor pentru copii
În cazul copiilor, aceștia au nevoie de nutrienți diverși pentru a se dezvolta într-un mod armonios și sănătos. Ca și în cazul adulților,
piramida alimentară pentru copii este constituită din șase grupe de alimente esențiale care nu trebuie să lipsească din dieta lor.
Cerealele și produsele pe bază de cereale se află pe primul loc în piramida alimentară a copiilor. Aceste alimente furnizează fibre și unele vitamine din complexul B, care sunt necesare pentru a transforma alimentele în energie,În continuare, în piramida alimentară a copiilor se vor regăsi
legumele și fructele, bogate în vitamine, minerale și fibre. Este indicat ca acestea să fie integrate cât mai mult posibil în mesele celor mici.
Lactatele se află pe locul al treilea al piramidei, furnizând calciu pentru oase și dinți sănătoși. Oferirea laptelui ca băutură în timpul meselor este o modalitate ușoară de a oferi copilului una dintre cele trei porții zilnice de care are nevoie.
Carnea, peștele și ouăle oferă necesarul de fier și proteine pentru o dezvoltare normală și sănătoasă a copilului.
Grăsimile și uleiurile furnizează grăsimi esențiale în dieta copilului tău, dar ar trebui să fie oferite în cantități foarte mici.În vârful piramidei se regăsesc
alimente și băuturi bogate în grăsimi, zahăr și sare, dar sărace în vitamine, minerale sau fibre. Aceste alimente nu sunt recomandate și ar fi indicat să fie evitate pe cât de mult posibil sau să nu fie consumate de mai mult de o dată pe săptămână.
Cum poți construi o alimentație sănătoasă pe baza piramidei?
O
alimentație echilibrată este cheia unui stil de viață sănătos. Astfel, conform piramidei alimentare, cerealele ar trebui să constituie sursa principală în alimentația ta. În același timp, este indicat să consumi cât mai multe fructe și legume. Cât despre carne, pește, ouă, lapte și alte alternative ale acestora, consumă o cantitate moderată din această categorie de alimente . Sarea, grăsimile/uleiurile și zahărul ar trebuie evitate pe cât de mult posibil din alimentația de zi cu zi. De exemplu, înainte de a găti un fel de carne, este recomandat să elimini toată grăsimea existentă pe aceasta.Alege metode de gătit cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi gătitul la aburi, înăbușirea, fierberea sau gătitul în tigăi antiaderente. Redu, de asemenea, prăjirea. Pe baza acestor indicații poți urma o dietă echilibrată și benefică pentru păstrarea sănătății optime a organismului tău.
Ce alte măsuri poți lua pentru un stil de viață sănătos?
O alimentație echilibrată și o activitate fizică regulată reprezintă pilonii unui stil de viață sănătos. De asemenea, odihna, consumul optim de apă, precum și
atitudinea pozitivă și socializarea contribuie în mod semnificativ la starea de bine și la sănătatea organismului tău.În altă ordine de idei, pe lângă un
meniu nutritiv personalizat în funcție de nevoile și preferințele tale, orele de somn, consumul de apă și atitudinea pe care o adopți, conturează modul în care organismul tău se dezvoltă.Știai că somnul reprezintă un proces fiziologic esențial pentru om? Un somn suficient și odihnitor protejează sănătatea mentală, sănătatea fizică și crește calitatea vieții. Astfel, în funcție de categorie, se recomandă 10 – 11 ore de somn la copii, 8,5 – 9,5 ore la adolescenți și 7-9 ore la adulți.Totodată, este recomandat să consumi cel puțin 2 litri de apă pe zi, însă în funcție de activitățile pe care le desfășori, zona în care locuiești sau alimentele pe care le consumi, cantitatea de apă necesară poate crește. În același timp, este indicat ca apa să fie mereu la îndemână, de aceea îți recomandăm să ai mereu o sticlă de apă cu tine.
Concluzie
Alege să ai grijă de sănătatea ta pentru a dezvolta un organism puternic. Fii atent la alimentele pe care le consumi și optează pentru un
stil de viață activ și sănătos!
Piramida omului sănătos este un instrument de nutriție recomandat pentru a ajunge la rezultatele dorite.
Referințe