Fie că este vară sau este toamnă, ciorba de dovlecei a la grec reprezintă întotdeauna o alegere ideală pentru o cină ușoară. Mai mult decât atât, se prepară rapid, ușor și este o alegere sănătoasă, având sub 150 calorii/porție. Această rețetă este prezentată Mihaela Pop (Rețetele Mihaelei) și aprobată de dr. Anca Hâncu, Medic generalist și nutriționist.
Se pregătesc legumele pentru ciorbă. Ceapa, ardeiul gras roșu și verde și rădăcina de pătrunjel se toacă cubulețe. Morcovul se taie rondele, dar cea mai mare parte se dă pe răzatoarea cu ochiuri mici.
Dovleceii, se despică pe lung.
Roșia se toacă și ea cubulețe, cu tot cu pielițe si semințe.
Se ia o oală de minim 3 litri, se adaugă 2 linguri de ulei în ea, și se pune la călit mai întâi morcovul ras, pentru a extrage în ulei betacarotenul.
După ce morcovul s-a călit, se adaugă, pe rând, ardeiul gras, ceapa, păstârnacul, orezul și dovleceii.
Se toarnă aproximativ 1.3 litri de apa, se adaugă o linguriță rasă de sare, și se lasă totul să fiarbă. Va dura aproximativ 10 minute, timp suficient cat să se pregătească liezonul.
Într-un recipient de minim un litru, se adaugă smântâna cu 15% grasime, gălbenușurile, zeama de lămâie, două lingurițe de făină și se amestecă imediat.
După 10 minute de fiert, se adaugă în ciorbă roșia cubulețe și se mai lasă 2 minute.
Cu un polonic, se ia din zeama fierbinte și se adaugă peste smântână, amestecând fără întrerupere. Ne oprim doar când am adăugat aproximativ o treime din tot lichidul. Apoi se poate vărsa compoziția cu smântână în oală.
Se înfierbântă pe foc, dar nu se mai dă în clocot, pentru că smântâna și oul se vor tăia. La sfârșit, se drege gustul cu zeamă de lămâie și sare, după gust.
CATEGORIERetete
Ingrediente
Indicații
Se pregătesc legumele pentru ciorbă. Ceapa, ardeiul gras roșu și verde și rădăcina de pătrunjel se toacă cubulețe. Morcovul se taie rondele, dar cea mai mare parte se dă pe răzatoarea cu ochiuri mici.
Dovleceii, se despică pe lung.
Roșia se toacă și ea cubulețe, cu tot cu pielițe si semințe.
Se ia o oală de minim 3 litri, se adaugă 2 linguri de ulei în ea, și se pune la călit mai întâi morcovul ras, pentru a extrage în ulei betacarotenul.
După ce morcovul s-a călit, se adaugă, pe rând, ardeiul gras, ceapa, păstârnacul, orezul și dovleceii.
Se toarnă aproximativ 1.3 litri de apa, se adaugă o linguriță rasă de sare, și se lasă totul să fiarbă. Va dura aproximativ 10 minute, timp suficient cat să se pregătească liezonul.
Într-un recipient de minim un litru, se adaugă smântâna cu 15% grasime, gălbenușurile, zeama de lămâie, două lingurițe de făină și se amestecă imediat.
După 10 minute de fiert, se adaugă în ciorbă roșia cubulețe și se mai lasă 2 minute.
Cu un polonic, se ia din zeama fierbinte și se adaugă peste smântână, amestecând fără întrerupere. Ne oprim doar când am adăugat aproximativ o treime din tot lichidul. Apoi se poate vărsa compoziția cu smântână în oală.
Se înfierbântă pe foc, dar nu se mai dă în clocot, pentru că smântâna și oul se vor tăia. La sfârșit, se drege gustul cu zeamă de lămâie și sare, după gust.