Cunoști ceea ce implică postul, în general, însă poate noțiunea de post intermitent ți se pare una tehnică. Haide să descoperim împreună ce înseamnă această metodă și care sunt beneficiile postului intermitent de care te poți bucura pe termen lung.
Postul intermitent: Ce este și cum funcționează?
Postul intermitent este o metodă de regim alimentar în cadrul căreia perioadele în care mâncăm sunt alternate cu cele de abstinență alimentară. Diferit față de tipurile clasice de post, tipurile de post intermitent nu se axează pe natura sau cantitatea meselor, ci pe durata în care (nu) consumăm calorii.
În timpul postului, organismul are timp să se refacă și să ardă grăsime, iar nivelurile de insulină scad. Acest lucru poate duce la pierderea în greutate și la îmbunătățirea sănătății metabolice.
Schimbările în ceea ce privește stilul de viață din ultimii ani au determinat, de asemenea, ca menținerea unui stil de viață sănătos să fie mai dificilă.
Prezentându-se ca o provocare pentru cei mai mulți dintre noi, există și multe posibile beneficii ale postului intermitent asupra sănătății și stării de bine.
Beneficiile postului intermitent și avantajele sale pentru sănătate
Multe studii prezintă avantajele postului intermitent asupra majorității oamenilor. Acesta ne poate influența starea de sănătate, greutatea corporală, starea de bine sau chiar sănătatea mentală.
Postul intermitent este un mod relativ ușor de a restricționa cantitatea de mâncare consumată, mai ales în cazul persoanelor ce se confruntă cu probleme de greutate. Pe de altă parte, și cei care vor să-și crească masa musculară se pot bucura de avantajele acestui tip de post.
Persoanele care țin post, chiar și parțial, susțin că experimentează o anumită stare de claritate ce îi ajută în perioadele de concentrare. Atunci când mâncăm, atenția și energia organismului nostru sunt îndreptate spre procesul de digestie. Însă, atunci când organismul nu este ocupat să digere mâncare, energia este distribuită către celelalte activități.
Adoptarea acestui tip de dietă ne poate îmbunătăți calitatea somnului, cu efecte imediate.
Tipuri comune de post intermitent și cum se diferențiază
Postul intermitent poate fi personalizat în funcție de stilul de viață și de obiective. Există mai multe tipuri de post intermitent, însă, indiferent de cel ales, este esențial ca din dietă să nu lipsească nutrienții esențiali.
Metoda 12/12 este ideală pentru începători, întrucât prespune să postim doar 12 ore din zi. De exemplu, putem lua cina la ora 20:00 și nu consumăm nimic până a doua zi dimineață la 08:00.
Metoda 14/10 ne permite, de exemplu, să consumăm micul dejun la ora 10:00 și ultima masă la ora 18:00.
Metoda 16/8 presupune limitarea alimentației la o fereastră de 8 ore pe zi și post timp de 16 ore. Prima masă poate fi la ora 12:00 și puteți mânca până la ora 20:00.
Postul zilnic presupune că nu mâncăm nimic timp de 24 de ore o dată sau de două ori pe săptămână. Puteți alege să postiți de la cină la cină, astfel încât să aveți 24 de ore pauză între mese.
Metoda 5:2 presupune mese normale timp de cinci zile pe săptămână și reducerea drastică a numărului de calorii în celelalte două zile (de obicei la aproximativ 500-600 de calorii).
Metoda de alternare a zilelor de post: Aceasta presupune alternarea zilelor de post cu zilele în care mâncați normal.
Riscurile și contraindicațiile postului intermitent
Postul intermitent poate fi practicat, în general, de oricine. Totuși, pentru anumite persoane, acesta este mai greu de ținut, iar pentru unele dintre acestea chiar contraindicat. De aceea, înainte de lua o decizie în această direcție, este important să cunoaștem riscurile și contraindicațiile postului intermitent.
Studiile arată că efectele postului pot fi limitate dacă nu este asociat cu alte strategii de menținere a sănătății. De asemenea, postul intermitent ar putea fi dăunător pentru copii, persoanele subponderale, în timpul sarcinii sau alăptării. Mai mult, persoanele care se confruntă cu anumite afecțiuni, precum pietre la rinichi, reflux gastroesofagian, diabet sau alte probleme medicale, trebuie să discute cu medicul înainte de a începe postul intermitent.
Reguli și recomandări pentru practicarea postului intermitent în mod sănătos
Regulile pentru postul intermitent implică principii generale ce țin de sănătate, cum ar fi: consumul unei diete echilibrate din punct de vedere nutrițional, hidratare, consecvență în ceea ce privește somnul și exercițiul fizic, precum și alte obiceiuri ce ne ajută să avem un stil de viață armonios. Spre exemplu, ora la care alegem să avem ultima masă din zi ne poate afecta somnul.
Este foarte important ca pe durata postului intermitent să ne hidratăm cu băuturi non-calorice, precum apă sau ceai. Este permisă, de asemenea, și cafeaua simplă, întrucât conține puține calorii.
Este, totodată, indicat să nu începi o metodă de post mai avansată înainte de a încerca una mai ușoară și să nu combini mai multe metode de post intermitent în același timp.
O altă regulă pentru postul intermitent este menținerea unei fișe de observație în care să notezi cum te simți în timpul postului astfel încât să știi ce să corectezi.
Postul intermitent poate avea efecte secundare neplăcute pe termen scurt, cum ar fi foame, oboseală, insomnie, greaţă sau dureri de cap, însă acestea dispar, de obicei, după o lună.
Postul intermitent ca metodă eficientă pentru îmbunătățirea sănătății
Studiile indică faptul că adoptarea postului pentru un număr specific de ore în fiecare zi sau consumul unei singure mese în câteva zile pe săptămână sunt suficiente pentru a experimenta din beneficiile postului intermitent asupra sănătății.
Cele mai importante beneficii sunt:
- poate ajuta la reducerea aportului caloric total și la creșterea ratei metabolice, ducând la pierderea în greutate.
- poate contribui la reducerea nivelului de insulină în sânge și poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, factori importanți în prevenirea diabetului de tip 2.
- poate contribui la sănătatea inimii prin reducerea factorilor de risc cardiovasculari.
- poate contribui la creșterea neuronală, cu beneficii pentru sănătatea creierului și funcția cognitivă.
- poate proteja organismul împotriva anumitor boli precum cele cronice, cancerul sau bolile neurodegenerative (Alzheimer, artrită, astm, scleroză multiplă, accident vascular cerebral).
- poate stimula procesul de autofagie, prin care organismul elimină și reciclează celulele deteriorate sau nefolositoare. Acesta poate fi declanșat între 24 până la 48 de ore de post.
Este important să subliniem faptul că nu există o abordare unică pentru postul intermitent care să funcționeze pentru toți. Efectele pot fi influențate de factori precum vârsta, sexul, starea de sănătate și stilul de viață. Înainte de a începe postul intermitent este recomandat să discutați cu un cadru medical sau un nutriționist pentru o abordare personalizată.
Te invităm să citești și alte articole pe mets.ro ce te pot ajuta să-ți îmbunătățești atât sănătatea, cât și starea de bine.
Practici deja postul intermitent? Ce variantă de post intermitent ți se potrivește cel mai bine?
Surse:
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/intermittent-fasting-what-is-it-and-how-does-it-work
- https://www.nia.nih.gov/news/research-intermittent-fasting-shows-health-benefits
- https://www.bbc.co.uk/food/articles/van_tulleken
- https://www.healthline.com/nutrition/10-health-benefits-of-intermittent-fasting#TOC_TITLE_HDR_8
- https://www.sleepfoundation.org/physical-health/intermittent-fasting-sleep
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/322293
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7415631/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4254402/
- https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/intermittent-fasting/faq-20441303
- https://www.healthline.com/nutrition/intermittent-fasting-guide#effect