Alimentația sănătoasă și echilibrată

La aceste două întrebări trebuie să răspundem: astfel încât să asigurăm un aport cantitativ (necesarul caloric sau energetic) și calitativ (necesarul nutrițional) adecvate fiecărei persoane în parte. Trebuie întotdeauna asigurat un echilibru între glucide, lipide, proteine (denumite și macronutrienți), vitamine și săruri minerale (denumite și micronutrienți). 

Cum să îți construiești o dietă sănătoasă

Glucidele trebuie să reprezinte 50-55% din necesarul caloric. Sursele de glucide sunt reprezentate de cereale și produse din cereale (făina, pâinea, mălaiul, pastele făinoase, grișul, orezul etc), legume, fructe, zahar și produse zaharoase.Proteinele trebuie să asigure restul de 15-20% din necesarul caloric. Alimentația echilibrată combină, în părți egale, proteinele vegetale din cereale (orez, pâine, paste fainoase, legume) și proteinele animale (carne, lapte, brânză, ouă). Lipidele trebuie să asigure 30% din necesarul caloric, predominând lipidele vegetale. Sursele de lipide animale sunt untul, smântâna, frișca, untura, gălbenușul de ou, cașcavalul, iar cele de lipide vegetale sunt uleiurile de floarea-soarelui, de măsline, soia.Este foarte important să reținem faptul că necesarul nutrițional variază de la persoană la persoană, în funcție de mai mulți parametrii, precum: vârsta, sexul, înălțimea, starea de sănătate, diversele afecțiuni de care suferă persoana respectivă, condiții fiziologice (sarcina, lauzie).Mai mult, diferite combinații te pot ajuta să atingi diferite obiective sau te pot ajuta să gestionezi diferite afecțiuni. Fiecare persoană este unică și are nevoi individuale, de aceea proporțiile care funcționează pentru o persoană pot să nu funcționeze pentru o alta. La sfârșitul zilei, indiferent de procentele pe care le alegi, asigură-te că aportul energetic (consumul total de kcal) este adecvat stilului tău de viață. O dietă sănătoasă poate produce prea multă energie pentru nevoile corpului tău și poate cauza o creștere în greutate. De aceea este foarte important să acorzi atenție atât cantității și calității alimentelor, cât și gradului de activitatea fizică depusă zilnic, pentru a asigura un echilibru energetic.