Ce sunt micronutrienții și cum ne afectează sănătatea
Micronutrienții sunt acele substanțe de care corpul nostru are nevoie în cantități mici, de aici și etichetarea lor de ”micro”. Deși nu sunt responsabili cu aportul de energie, rolul acestora este esențial pentru o dezvoltare normală și pentru menținerea sănătății.
Alimente bogate în micronutrienți
Din această categorie fac parte vitaminele (Vitamine A, B, C, D, E si K), mineralele (calciu, magneziu etc.) microelementele (ex: fier, zinc, seleniu, mangan), substanțele vegetale secundare (carotinoide, flavonoide), acizii grași esențiali (ulei de pește) și aminoacizii – substanțe care sunt esențiale pentru organism și care ne protejează împotriva atacului radicalilor liberi.De unde obținem micronutrienții?Micronutrienții se obțin din consumul de alimente, deoarece corpul nostru nu poate produce vitamine și minerale – în cea mai mare parte. De aceea, sunt denumiți și nutrienți esențiali.Vitaminele sunt compuși organici produși de plante și animale, care pot fi descompuse de căldură, acid sau aer. Pe de altă parte, mineralele sunt anorganice, există în sol sau în apă și nu pot fi descompuse. Când mănânci, consumi de fapt vitaminele pe care le-au creat plantele și animalele sau mineralele pe care le-au absorbit. Conținutul de micronutrienți al fiecărui aliment este diferit, de aceea este recomandat să ai o dietă variată pentru a obține suficiente vitamine și minerale.Vitaminele sunt necesare pentru producerea de energie, imunitate, coagularea sângelui și alte funcții. Mineralele joacă un rol important în creștere, sănătatea oaselor, echilibrul fluidelor și alte procese.Tipuri și funcții ale micronutriențilorVitaminele și mineralele pot fi împărțite în patru categorii: vitamine solubile în apă, vitamine liposolubile, macrominerale și microelemente.Indiferent de tip, vitaminele și mineralele sunt absorbite în moduri similare în corpul nostru și interacționează în multe procese.Vitamine solubile în apăMajoritatea vitaminelor se dizolvă în apă și sunt, prin urmare, cunoscute sub numele de solubile în apă. Nu sunt ușor de depozitat în corpul nostru și sunt eliminate prin urină atunci când sunt consumate în exces.În timp ce fiecare vitamină solubilă în apă are un rol unic, funcțiile lor sunt legate. De exemplu, majoritatea vitaminelor B acționează ca și coenzime care ajută la declanșarea unor reacții chimice importante. Multe dintre aceste reacții sunt necesare pentru producerea de energie.Vitaminele solubile în apă sunt:- Vitamina B1 (tiamina): ajută la transformarea nutrienților în energie
- Vitamina B2 (riboflavină): necesară pentru producerea de energie, funcția celulară și metabolismul grăsimilor.
- Vitamina B3 (niacina): stimulează producția de energie din alimente.
- Vitamina B5 (acid pantotenic): necesară pentru sinteza acizilor grași
- Vitamina B6 (piridoxină): vă ajută corpul să elibereze zahăr din carbohidrații depozitați pentru energie și să creeze celule roșii din sânge.
- Vitamina B7 (biotină): joacă un rol în metabolismul acizilor grași, aminoacizilor și glucozei
- Vitamina B9 (folat): Important pentru o diviziune celulară adecvată
- Vitamina B12 (cobalamină): necesară pentru formarea de celule roșii din sânge și funcționarea corectă a sistemului nervos și a creierului
- Vitamina C (acid ascorbic): necesară pentru crearea neurotransmițătorilor și a colagenului, principala proteină din piele.
Nutrienți | Surse | Recomandări consum adulți >19 ani |
Vitamina B1 (tiamina) | Semințe integrale, carne, pește | 1,1-1,2 mg |
Vitamina B2 (riboflavină) | Organe animale, ouă, lapte | 1,1-1,3 mg
|
Vitamina B3 (niacină) | Carne, somon, verdeață cu frunze, fasole | 14-16 mg
|
Vitamina B5 (acid pantotenic) | Organe animale, ciuperci, ton, avocado | 5mg |
Vitamina B6 (piridoxină) | Pește, lapte, morcovi, cartofi | 1,3 mg
|
Vitamina B7 (biotină) | Ouă, migdale, spanac, cartofi dulci | 30 mcg
|
Vitamina B9 (folat) | Carne de vită, ficat, fasole neagră, spanac, sparanghel | 400 mg
|
Vitamina B12 (cobalamină) | Scoici, pește, carne | 2,4 mcg
|
Vitamina C (acid ascorbic) | Citrice, ardei gras, varza de Bruxelles | 75-90 mg
|
- Vitamina A: Necesară pentru o vedere corectă și funcția organelor
- Vitamina D: Susține sistemul imunitar și ajută la absorbția calciului și la creșterea oaselor
- Vitamina E: Sprijină funcția imunitară și acționează ca un antioxidant care protejează celulele de daune.
- Vitamina K: necesară pentru coagularea sângelui și dezvoltarea corectă a oaselor
Nutrient | Surse | Consum recomandat adulți > 19 ani |
Vitamina A | Retinol (ficat, lactate, pește) Carotenoizi (cartofi dulci, morcovi, spanac) | 700-900 mcg
|
Vitamina D | Lumina soarelui, ulei de pește, lapte | 600–800 UI |
Vitamina E | Semințe de floarea soarelui, germeni de grâu, migdale | 15 mg
|
Vitamina K | Legume cu frunze verzi, soia, dovleac | 90-120 mcg
|
- Calciul: necesar pentru structura și funcționarea corectă a oaselor și dinților. Asistă în funcția musculară și contracția vaselor de sânge
- Fosfor: parte a structurii membranei osoase și celulare
- Magneziu: ajută cu peste 300 de reacții enzimatice, inclusiv reglarea tensiunii arteriale
- Sodiu: electrolit care ajută la echilibrarea fluidelor și menținerea tensiunii arteriale
- Clorură: Se găsește adesea în combinație cu sodiu. Ajută la menținerea echilibrului fluidelor și este utilizat pentru a produce sucuri digestive
- Potasiu: electrolit care menține starea lichidului în celule și ajută la transmiterea nervului și funcția musculară
- Sulful: parte a fiecărui țesut viu și conținut în aminoacizii metionină și cisteină
Nutrienți | Surse | Cantitate recomandată de consum (adulți peste 19 ani) |
Calciu | Produse lactate, legume cu frunze verzi, broccoli | 2.000-2.500 mg
|
Fosfor | Somon, iaurt, curcan | 700 mg
|
Magneziu | Migdale de caju, fasole neagră | 310–420 mg
|
Sodiu | Sare, alimente procesate, supă conservată | 2.300 mg
|
Clorură | Alge marine, sare, țelină | 1.800-2.300 mg
|
Potasiu | Linte, dovlecei ghindă, banane | 4.700 mg
|
Sulf | Usturoi, ceapă, varză de Bruxelles, ouă, apă minerală | – |
- Fier: Ajută la furnizarea de oxigen mușchilor și ajută la crearea anumitor hormoni
- Mangan: ajută la metabolismul carbohidraților, aminoacizilor și colesterolului
- Cupru: necesar pentru formarea țesutului conjunctiv, precum și pentru funcția normală a creierului și a sistemului nervos
- Zinc: Necesar pentru creșterea normală, funcția imunitară și vindecarea rănilor
- Iod: ajută la reglarea tiroidei
- Fluor: Necesar pentru dezvoltarea oaselor și a dinților
- Seleniu: Important pentru sănătatea tiroidei, reproducerea și apărarea împotriva deteriorării oxidative
Nutrienți | Surse | Cantitate recomandată de consum la adulți (>19 ani) |
Fier | Stridii, fasole albă, spanac | 8–18 mg
|
Mangan | Ananas, nuci, arahide | 1,8-2,3 mg
|
Cupru | Ficat, crabi, caju | 900 mcg
|
Zinc | Stridii, crab, năut | 8-11 mg
|
Iod | Alge marine, cod, iaurt | 150 mcg
|
Fluorură | Suc de fructe, apă, crab | 3-4 mg
|
Seleniu | Nuci de Brazilia, sardine, șuncă | 55 mcg
|