Un stil de viață sănătos presupune mai mulți factori, iar unul dintre aceștia constă în practicarea în mod regulat a mișcării. Află din acest articol de ce este benefic pentru sănătate să faci activități fizice!
Cuprins:
Așa cum ne spun specialiștii, să ai un stil de viață sănătos înseamnă să-ți menții echilibrul energetic al organismului, având grijă atât la aportul de energie adus de caloriile alimentelor, dar și la consumul de energie realizat prin metabolism bazal (reprezintă aproximativ 60-70% din consumul de energie și reprezintă energia necesară funcționării organismului nostru) și prin activitate fizică (restul de 30-40% din consumul de energie).
Eforturile de secole ale omului de a-și ușura munca, au condus, în epoca modernă, la o reducere drastică a activității fizice, adică la sedentarism, care nu poate fi compensat prin practicarea ocazională sau la sfârșit de săptămână a unui sport sau activități fizice. Intrucât, de obicei, reducerea activității fizice nu este asociată și cu o reducere proporțională a aportului alimentar, creșterea ponderală este consecința acestui dublu dezechilibru.
Recomandările actuale ale Organizației Mondiale a Sănătății referitor la activitatea fizică sunt de 150 de minute pe săptămână de activitate fizică moderată, adică 30 de minute zilnic timp de cinci zile, la care se adaugă două zile de exerciții de tonifiere, tot a câte 30 de minute. Deci: nu putem vorbi de un stil de viață sănătos fără practicarea activității fizice!
Importanța sportului pentru sănătate este semnificativa. Practicarea de activități fizice în mod regulat oferă organismului multe beneficii, printre care [1]:
În lipsa unei activități fizice practicate în mod regulat, de exemplu, mersul pe jos, deplasarea cu bicicleta, practicarea unor sporturi, a unor exerciții fizice sau a recreerii active, pot apărea diverse probleme de sănătate.
Chiar și un nivel redus de mișcare este mai benefic decât absența totală a acesteia. Există numeroase modalități prin care poți face mișcare în fiecare zi, iar unele nu sunt foarte solicitante.
Inactivitatea fizică este asociată cu un risc major de mortalitate pe fondul unor afecțiuni care nu sunt contagioase. Persoanele care nu practică frecvent îndeajuns de multe activități fizice au un risc mai crescut cu 20%, până la 30% de deces, comparativ cu cele care au inclus sportul în stilul de viață. [1]
Există mai multe tipuri de activitate fizică pe care le poți include în stilul tău de viață. Iată care sunt principiile pe care trebuie să le respecți pentru a putea introduce în mod optim în viața de zi cu zi:
Este important să îți setezi un obiectiv sănătos și realist. Evită să depui efort fizic fără a discuta în prealabil cu un medic. Acesta te poate ajuta să îți alcătuiești un program de o intensitate și cu o frecvență care să avantajeze particularitățile organismului tău. [2]
Notează într-un caiet sau într-o aplicație pe telefonul mobil greutatea pe care o ai, tipul de activități fizice pe care le faci, frecvența și intensitatea acestora. În acest mod, îți va fi mai accesibil să te pliezi pe obiectivul stabilit, fie că este vorba de pierderea în greutate sau menținerea ei.
Un stil de viață activ nu trebuie să însemne efectuarea unor activități care să te suprasolicite sau pe care nu le faci cu plăcere. Întrucât există o mulțime de opțiuni de a face mișcare, cu siguranță poți găsi variante pe placul tău și care să te motiveze.
Pentru a avea energie pentru a îți desfășura activitățile fizice, este important să ai o alimentație sănătoasă, care să ofere organismului tău toți nutrienții esențiali. Asigură-te că din alimentația ta fac parte produse din toate categoriile alimentare și că le combini în mod corect. Un medic sau un nutriționist te poate ajuta cu alcătuirea unei scheme de meniuri care să contribuie la sănătatea ta.
Activități fizice și alimentația echilibrată sunt două elemente-cheie ce fac parte dintr-un stil de viață sănătos. Fă mișcare în fiecare zi cel puțin 30 de minute, iar în timpul săptămânii alege să faci exerciții aerobice sau plimbări pe jos. [2]
Evită mâncarea de tip fast-food, optează pentru porții mai reduse și crește aportul de legume și fructe proaspete, carne slabă, lactate cu un conținut scăzut de grăsimi și cereale integrale. [2]
În concluzie, alimentația echilibrată și practicarea diferitelor tipuri de activități fizice au numeroase beneficii pentru sănătate, dar este important să discuți cu un medic înainte de a face sport sau exerciții fizice. Acesta îți poate face recomandări precise, care să avantajeze caracteristicile organismului tău și sănătatea ta.
Surse de referință: