Evitarea fumatului si a consumului de alcool in timpul sarcinii

În timpul sarcinii ai o dublă misiune: să ai grijă de sănătatea ta și a viitorului tău bebe. Nu există o dietă specială de urmat în timpul sarcinii, cu toate acestea, ar trebui să acorzi prioritate nutrienților cheie pentru bebelușul tău, să renunți la alcool și tutun și să menții o igienă bună zilnic. Descoperă sfaturile noastre pentru a afla ce presupune un stil de viață sănătos în timpul sarcinii, pentru tine și copilul tău.

Impactul stresului asupra sarcinii si a fatului

Spune pas la alcool
Alcoolul are capacitatea de a trece bariera placentară și poate ajunge în sângele fătului prin vasele cordonului ombilical. Studiile arată că alcoolul este toxic pentru copilul tău și prezintă un risc pentru neurodezvoltarea lui, indiferent de cantitatea de alcool pe care o consumi. Evită așadar toate băuturile alcoolice, dar și alimentele care conțin alcool.
Fără tutun
Tutunul conține substanțe toxice care sunt eliberate atunci când fumezi (nicotină, monoxid de carbon, gudroane și metale grele). Este recomandat să renunți la fumat în timpul sarcinii pentru a limita riscul pentru sănătatea copilului tău. Pentru a te lăsa de acest obicei, poți utiliza înlocuitori de nicotină sub supraveghere medicală. Fumatul pasiv vine, de asemenea, cu riscuri.Riscuri cauzate de tutun: avorturi spontane, decese fetale in utero, complicații placentare, prematuritate și întârzierea creșterii intrauterine, fertilitate redusă și sarcini ectopice crescute. Discută cu medicul tău, el te poate ajuta să renunți și te poate direcționa către soluția cea mai potrivită pentru tine.
Cofeină moderată
Cafeaua, ceaiul, unele băuturi răcoritoare și băuturile energizante conțin cofeină în cantități diferite. Pentru același volum, ceaiul conține, de exemplu, jumătate din cantitatea de cafea. Un consum mare de cofeină ar avea un efect asupra accelerației bătăilor inimii bebelușului. Încearcă așadar să limitezi aportul de cofeină la maximum trei căni de cafea pe zi.
Evită anumite alimente
Ficatul și produsele din ficat sunt deosebit de bogate în vitamina A. Când este consumată în cantități mari, această vitamină poate fi dăunătoare pentru făt. Într-o dietă echilibrată, doza responsabilă pentru aceste efecte nocive este foarte dificil de atins. Cu toate acestea, consumul ridicat de ficat animal poate duce la supradozajul cu vitamina A. Deci, limitează aceste alimente cât mai mult posibil.Soia și produsele din soia conțin hormoni ale căror efecte ar putea fi dăunătoare. Ori de câte ori este posibil, se recomandă deci evitarea consumului de produse din soia în timpul sarcinii.Anumite alimente sunt îmbogățite cu fitosteroli (margarine, iaurturi, băuturi pe bază de lapte, sosuri). Aceste produse sunt bogate în colesterol, de aceea, nu sunt recomandate în timpul sarcinii. Dacă nivelul tău de colesterol este ridicat, ține permanent legătura cu medicul tău, care te vor sfătui cu privire în această privință.